Šunka festival 2024: Ukus tradicije u svakom zalogaju

Agrobiznis centar, za ruralni razvoj i razvoj poljoprivredne proizvodnje zajedno sa Lokalnom akcionom grupom ,,Panonski fijaker” organizovali su u subotu, 12.10.2024.godine u Gradskoj kafani Sombor, drugi po redu ,,Šunka festival-Najbolje iz Sombora 2024″. Akcenat manifestacije je upravo u takmičenju za najkvalitetniju šunku, koja je karakteristična za ovo podnevlje, a prva nagrada za najbolji ukus šunke, otišla je u ruke PG Nemanji Radin iz Stapara.

Cilj festivala jeste upravo promocija lokalnih proizvoda i gastronomskog ukusa Sombora, a manifestaciju je podržao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Ove godine bio je veliki broj izlagača koji su se predstavili sa svojim domaćim radinostima i time promovisali svoju delatnost svim zainteresovanim posetiocima. Stručan žiri za ocenjivanje činili su Milan Štimac, viši stručni radnik tehnologije kulinarstva i predstavnik Srednje ekonomske škole, Aleksandar Bošnjak , direktor Agro Ravangrad d.o.o. i Milan Rađenović dr.vet.med, a prema njihovim ocenama, treće mesto osvojio je PG Ivica Brdar iz Bačkog Monoštora, drugo mesto PG Kata Firanj iz Sombora i prvo mesto PG Nemanja Radin iz Stapara.

Ispred Agrobiznis centra, za ruralni razvoj i razvoj poljoprivredne proizvodnje i Lokalne akcione grupe ,,Panonski fijaker” prisutne su pozdravile Milica Radin, Jagoda Kočić i Milica Stajšić. Manifestaciju je posetio i zamenik gradonačelnik grada Sombora, gospodin Milan Stakić.

Direktorka Agrobiznis centra je istakla veliki značaj manifestacija u malim sredinama, jer one predstavljaju ne samo priliku za promociju naših lokalnih proizvoda, već i za jačanje naše zajednice. Manifestacije poput ,,Šunka Festivala” igraju ključnu ulogu u očuvanju tradicija, potsticanju agrarne proizvodnje i okupljanju ljudi oko zajedničkih vrednosti. Šunka Festival nije samo proslava ukusne šunke, već i prilika za predstavljanje vrednih radova naših poljoprivrednika i proizvođača. Ovaj festival doprinosi afirmaciji našeg grada kao centra gastronomskih tradicija i lokalne kulture, a istovremeno pruža platformu za ekonomski rast i razvoj.

Ostavi komentar