Vojvodina ima prelepa sela i prelepe predele, reke, šume, ali svakako da ono najlepše jeste – vojvođanska hrana. Često sebe uhvatim u razmišljanju, šta da Vam spremim od recepata, ali danas, za Vas imam jedan bakin recept koji je ona služila samo subotom, jer tako kaže u selu Staparu ide.
Ne postoji brži i jednostavniji recept, ali ni lepše vojvođansko jelo. Moje drugarice koje nisu iz naših krajeva, često mi kažu, spremi nam nasuvo kad dođemo. Danas se nasuvo pravi na različite načine, ali ja Vam prenosim, onako kako ja pravim.
Sastojci:
5 većih krompira
1 kesica sirokih rezanaca
1 mala glavica crnog luka
ulje
aleva paprika
so
vegeta
1.Skuvati rezance.
2.Posebno obariti krompir (ja ga iseckam na sitne kockice i tako ga kuvam).
3. Pripremite zaprsku dok se kuvaju krompir i rezanci. Na ulju (ja stavim 2-3 kasike vise nego obicno) proprzite sino seckan crni luk. Ako imate vremena mozete ga podlivati vodom i dinstati, sve dok se ne pretvori u kasu. Kada luk porumeni, dodajte alevu papriku i zaprska je gotova.
5. Skuvani krompir stavite u posudu sa zaprskom, posolite, dodajte vrlo malo vegete i viljuskom izgnjecite krompir. Dobro sve promesajte i na kraju dodajte skuvano i proceđeno testo.
Ukoliko Vam ostane rezanaca, moja topla preporuka je, da napravite slatki užitak : pekmez ili mak su odlično rešenje!
Promesajte i poslužite jelo uz neku salatu, moja preporuka je kupus ili zelena salata. Prijatno!