Sa komoračom na ti!

Velike vrućine iziskuju i gubitak apetita. Osetite glad, a želite osvežavajuću salatu? Mi Vas vodimo sa nama u kraj mediteranske kuhinje, gde Vas upoznajemo sa superlekovitom biljkom – komorač. Spoznajte njena lekovita dejstva i zbog čega baš ona treba da se nađe u Vašoj bašti.

Sigurni smo da ćete posle ovog članka, poželeti da se bolje upoznate sa hrskavim, blagoslatkastim osvežavajućim povrćem poznatim kao komorač, fennel ili morač.  Lukavica, bele ili bledozelenkaste boje, sa zelenim nadzemnim delom potiče sa Mediterana. Kada se koristi u medicini, koristimo celu biljku. Ulje komorače možemo da dobijemo iz semena, a vrhunski čaj pripremamo sa mlevenim semenom.

Izvrstan izvor C vitamina, a sadrži i kalijum, magnezijum, bakar, fosfor, kalcijum, gvožđe, i poslednje, ali ne manje važno- veoma bogat vlaknima. Smanjuje srčane tegobe, uklanja nadimanje, reguliše krvni pritisak i jača imunitet.

Predlažemo Vam preukusan letnji recept na kome će Vam imunitet zahvaliti:

Sastojci:

komorač – 150 g korena i nekoliko stabljika sa lišćem za ukras

krastavac – 400 g

nana – 20 g ili 5 – 6 stabljika, sveži listovi 

so – 1 kašičica, ili po ukusu 

limun– 1/2 

beli luk – 2 čena

biber – 2 prstohvata

maslinovo ulje – 2 – 3 struje

kisela pavlaka– 200 grama paradajz – 100 g

Priprema: 

Beli luk oljuštite i zdrobite ga u posudici. Sveže listiće nane iseckajte sitno, pa potom dodajte pavlaku. Prelijemo sok od limuna, promešamo, te dodamo biber i so. Potebno je mešati sve dok ne dobijete glatki mlečni sos. Potom, krastavac očistite i isecite ga na sitne krugove, a komorač dobro isperite i isecite na tanke trake i dodajte u mlečnu smesu.  Možete dodati i par kolutova paradajza.

Smesu možete ukrasiti sa mirođijom, listovima nane, a po potrebi dodajte i malo origana ili začine koje volite u jelu.

Prijatno!

Ostavi komentar